Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Ziemniaki górą

Niedziela Ogólnopolska 45/2024, str. 62

Adobe Stock

Stanowią one główne źródło pożywienia na świecie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pochodzą z Ameryki Południowej, a ich uprawę prawdopodobnie zapoczątkowano w Peru jeszcze przed naszą erą. Uprawę ziemniaka w Polsce rozpoczęto w drugiej połowie XVII wieku.

100 g ziemniaka zawiera ok. 73 kcal, co stanowi mniejszą wartość energetyczną niż taka sama porcja kaszy czy makaronu. Ziemniaki dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów. Jeśli chodzi o składniki mineralne – są źródłem potasu, a także: fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz jodu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Głównym węglowodanem złożonym występującym w ziemniaku jest skrobia. Jej zawartość w bulwach jest uzależniona od odmiany i waha się w granicach 10-25%. Z tego względu ziemniaki są produktami o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym powinny się pojawiać rzadziej w jadłospisie osób z cukrzycą.

Reklama

Z uwagi na fakt, że ziemniaki są częstym dodatkiem do obiadu, stanowią one główne źródło antyoksydantów w diecie człowieka. Chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz chorób układu krążenia. Bulwy ziemniaka zawierają nawet 30 mg świeżej masy flawonoidów, w tym antocyjanów (zwłaszcza w odmianie purpurowej). Zawartość antocyjanów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antymutagenne. W ziemniakach znajdują się również flawonole, które także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia oraz nowotworów. Wspomniana wcześniej skrobia obok funkcji odżywczych wykazuje działanie prozdrowotne. Dzięki obróbce termicznej jest trawiona przez człowieka, ale należy pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny i osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać z jej spożyciem. Aby obniżyć jej indeks glikemiczny, zaleca się całkowite schłodzenie w lodówce ugotowanych ziemniaków, a następnie podgrzanie ich przed spożyciem. Powtórne schłodzenie powoduje, że część skrobi nie jest trawiona – to tzw. skrobia oporna. Jest ona bardzo użyteczna w organizmie człowieka, stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. W wyniku fermentacji skrobi powstają bardzo korzystne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (octowy propionowy i masłowy).

Zawarty w ziemniaku błonnik pokarmowy powoduje, że warzywo to jest pomocne w problemach trawiennych, biegunkach oraz zaparciach.

Ponadto ziemniaki są zasadotwórcze, dzięki czemu są polecane osobom zmagającym się z refluksem żołądka.

Spożywanie ziemniaków może jednak nasilać objawy u osób z nieswoistym zapaleniem jelit. Ponadto ziemniaki zawierają białka, m.in. patatynę, które są alergenami i mogą wywoływać alergiczne objawy. U osób zmagających się z powyższymi jednostkami spożycie ziemniaków należy kontrolować.

Ziemniak to zdrowy i wartościowy produkt spożywczy. Najczęściej spożywany jest jako dodatek do obiadu, wykorzystywany także jako dodatek do zup czy sałatek, w formie placków, kopytek czy frytek.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2024-11-05 14:43

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Niedziela Ogólnopolska 34/2022, str. 48

adobe.stock.pl

Po zabiegu usunięcia pęcherzyka należy wprowadzić dietę lekkostrawną, z ograniczeniem tłuszczu oraz błonnika. Ma to na celu zapobieganie powstawaniu złogów w drogach żółciowych.

Więcej ...

Rozważania na niedzielę bp. Andrzeja Przybylskiego: Dwunasta niedziela zwykła

2025-06-20 21:39

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Więcej ...

Znamy datę beatyfikacji arcybiskupa-męczennika Eduarda Profittlicha

2025-06-22 13:09

wikipedia.org

Wyznaczono nową datę beatyfikacji estońskiego arcybiskupa Eduarda Profittlicha (1890-1942), który zginął śmiercią męczeńską w niewoli sowieckiej w 1942 roku. Uroczystości 6 września w Tallinie będzie przewodniczył legat papieski kardynał Christoph Schönborn, emerytowany arcybiskup Wiednia. Pierwotnie beatyfikacja była planowana na 17 maja, jednak nie doszło do niej w związku ze śmiercią papieża Franciszka. Teraz nową datę wydarzenia w stolicy Estonii oficjalnie zatwierdził papież Leon XIV.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

Wiara

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Modlitwa nie jest czasem pustym. Nie jest nic-nie-robieniem

Wiara

Modlitwa nie jest czasem pustym. Nie jest nic-nie-robieniem

Zmiany personalne 2025

Kościół

Zmiany personalne 2025

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

Kościół

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

NA ŻYWO: Koncert Jednego Serca Jednego Ducha 2025

Kościół

NA ŻYWO: Koncert Jednego Serca Jednego Ducha 2025

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Kościół

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Nie ma średniej bez religii – trwa walka o respektowanie...

Wiadomości

Nie ma średniej bez religii – trwa walka o respektowanie...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką