Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cykoria. Jakie ma działanie?

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 62-64

Adobe Stock

Jest znana i ceniona w krajach zachodniej Europy. W Polsce – wciąż mało popularna.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cykoria to warzywo należące do rodziny astrowatych z rodzaju Cichorium. Pochodzi z rejonów Azji Zachodniej oraz Ameryki Północnej, ale jest uprawiana na całym świecie. Najczęściej można spotkać dwa jej gatunki: cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana podróżnik. Jedna cykoria osiąga wagę ok. 80 g. Taka jej ilość dostarcza 14 kcal. W 95% cykoria składa się z wody, przez co jest warzywem polecanym osobom, które dbają o prawidłową masę ciała. Stanowi źródło głównie kwasu foliowego. Zawiera potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminy C oraz A.

Cykoria ma wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, uspokajająco, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom lipidów, chroni przewód pokarmowy. Zarówno jej liście, jak i korzenie oraz nasiona zawierają substancje aktywne, dzięki czemu ekstrakty z cykorii wykazują zdolności zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto cykoria jest źródłem kwasów kawowego oraz cykoriowego, mających zdolność zwalczania wirusów – w badaniach udowodniono, że kwasy te pozytywnie wpływają na niszczenie wirusów typu HSV-1 oraz HBV, odpowiedzialnych za wywoływanie opryszczki oraz zapalenia wątroby typu B.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Korzenie oraz liście cykorii są bogatym źródłem inuliny – naturalnego probiotyku, który wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Spożywanie cykorii przynosi korzyści zdrowotne takie jak: regulacja stężenia lipidów we krwi, łagodzenie zaparć, lepsze wchłanianie składników mineralnych. Warzywo to reguluje apetyt przez wpływ na hormony przewodu pokarmowego, hamuje rozwój nowotworów. Pomaga sterować gospodarką węglowodanową. Zawarte w nim kwasy: kawowy i chlorogenowy odpowiadają za prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy we krwi, gdyż nasilają jej pobór do mięśni oraz spowalniają produkcję w wątrobie.

Jednym z najbardziej popularnych zastosowań cykorii w kuchni jest „kawa” z cykorii. To napój o gorzkim i lekko słodkim smaku oraz pikantno-pieprzowym i słodko-karmelowym aromacie. Cykoria dodawana jest też do sałatek lub różnych farszów.

Przeciwwskazaniem do spożywania cykorii są stwierdzona alergia – u osoby uczulonej może ona wywołać nawet reakcję anafilaktyczną – oraz choroby jelit.

Podziel się:

Oceń:

2025-03-04 13:58

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z cykorii, fenkułu i sałaty rzymskiej z polędwiczką wieprzową

Więcej ...

Zmiany kapłanów 2025 r.

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Więcej ...

Kard. Ryś do kleryków: poznanie Boga jest ważniejsze od tego, co możesz mówić!

2025-06-26 20:45

ks. Paweł Kłys

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

Wiara

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

Zakończenie oktawy Bożego Ciała - skąd zwyczaj...

Kościół

Zakończenie oktawy Bożego Ciała - skąd zwyczaj...

Zmiany personalne 2025

Kościół

Zmiany personalne 2025

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

Kościół

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

Watykan: Leon XIV ustanawia dwa nowe święta państwowe

Kościół

Watykan: Leon XIV ustanawia dwa nowe święta państwowe

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Kościół

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką