Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z babcinego zeszytu

Adobe Stock

Przepisy, które nadesłali nasi Czytelnicy, są nie tylko smaczne, ale też pełne historii i tradycji. Spróbujmy dań, które niejeden z nas pamięta ze swojego dzieciństwa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ołatki

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 jajko
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* skórka ze słoniny, olej

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Po wystudzeniu dodaj jajko i mąki. Wymieszaj i wyrób ciasto.
3. Z ciasta uformuj kulki, każdą lekko spłaszcz na grubszy placuszek. Na każdym zrób nożem kratkę.
4. Patelnię natrzyj skórką ze słoniny, wlej kilka łyżek oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładaj placuszki. Smaż z obu stron.
5. Podawaj z sosem z suszonych grzybów, pieczarkowym lub pomidorowym albo posypane gruboziarnistym cukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nowsza wersja
Uformuj placuszki lub paluszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej (bułka tarta powinna być z samych bułek, nie z chleba, który się szybko rumieni i grudki są grubsze).

Smalec ułański (smarowidło do chleba)

SKŁADNIKI :
* 50 dag karkówki
* 50 dag słoniny
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki typu vegeta
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Reklama

Wykonanie:
1. Karkówkę i słoninę pokrój w kostkę. Przełóż do garnka.
2. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Składniki zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso i słonina będą miękkie.
4. Rozlej do miseczek i pozostaw do wystygnięcia. Możesz też przełożyć smalec do słoików i zapasteryzować.

Kartoflanka na „podeszwie”

SKŁADNIKI :
* garść suszonych grzybów (najlepsze prawdziwki)
* 1,5 l wody
* cebula cukrowa
* 30 dag ziemniaków
* sól, pieprz
* kawałek mrożonego masła

Wykonanie:
1. Dzień przed planowanym gotowaniem namocz opłukane grzyby. Nazajutrz ugotuj je z cebulą cukrową w tej samej wodzie, w której się moczyły.
2. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, zostaw tylko część z nich – trzonki i pokrojone kapelusze (jeden kapelusz powinien być w całości, to tzw. podeszwa; kto wyłowi ją z zupy, zostanie grzybowym królem). Pozostałe grzyby możesz wykorzystać np. do krokietów. Dodaj odcedzone ziemniaki, przy praw do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj gorącą z piórkami mrożonego masła – nazywamy to drogą piaszczystą (piórka robimy nożem z ząbkami) – lub zabieloną śmietaną.

Bigos dla ubogich

SKŁADNIKI:
* 20 dag fasoli (może być „jaś”)
* grzyby suszone
* 1 kg białej kapusty
* 2 cebule
* 2 ziemniaki
* słonina
* sól, pieprz, ocet

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin. W osobnym naczyniu namocz grzyby.
2. Kapustę obierz, poszatkuj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
3. Fasolę ugotuj z cebulą i ziemniakami. Odlej część wywaru, następnie zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do ugotowanej kapusty.
4. Słoninę pokrój w kostkę, przesmaż, dodaj odcedzone i posiekane grzyby chwilę razem przesmażaj.
5. Grzyby wraz ze słoniną dodaj do kapusty, dopraw solą, pierzem i octem do smaku i wszystko razem duś jeszcze chwilę.

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zupa krem z dyni

stock.adobe.com

Przepis na pyszną jesienną zupę poleca o. Jan, kapucyn, kucharz z zamiłowania. Przez wiele lat był proboszczem i zarazem kustoszem sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa.

Więcej ...

Najpobożniejsza dziewczyna w parafii - bł. Karolina Kózkówna

2025-04-14 21:04
Bł. Karolina Kózkówna

Mat.prasowy

Bł. Karolina Kózkówna

Zgłębiając publikowane teksty kaznodziejskie o bł. Karolinie Kózce, można dojść do stwierdzenia, że niejednokrotnie głosiciele starali się w swoich kazaniach znaleźć klucz albo klucze w postaci słów, określeń, wyrażeń, które stawały się zwornikami w przybliżaniu postaci błogosławionej, jej życia i drogi do świętości. Niewątpliwie takimi słowami, wyrażeniami-kluczami opisującymi bł. Karolinę Kózkę są wielorakie tytuły, jakie ją charakteryzują.

Więcej ...

Katyń to nie tylko historia, ale i przestroga

2025-04-14 22:06
Uroczystości przy Pomniku Ofiar Zbrodni Katyńskiej w parku im. J. Słowackiego we Wrocławiu

Marzena Cyfert

Uroczystości przy Pomniku Ofiar Zbrodni Katyńskiej w parku im. J. Słowackiego we Wrocławiu

Druga część dolnośląskich i wrocławskich obchodów 85. rocznicy Zbrodni Katyńskiej odbyła się przy Pomniku Ofiar Zbrodni Katyńskiej w parku im. J. Słowackiego.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmarł biskup Piotr Turzyński

Kościół

Zmarł biskup Piotr Turzyński

Czy Żydzi są winni śmierci Jezusa?

Wiara

Czy Żydzi są winni śmierci Jezusa?

Kto jest winny aborcji w 9. miesiącu ciąży w Oleśnicy?

Wiadomości

Kto jest winny aborcji w 9. miesiącu ciąży w Oleśnicy?

Rewolucyjny dokument Watykanu? Pokazujemy prawdę

Kościół

Rewolucyjny dokument Watykanu? Pokazujemy prawdę

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja...

Kościół

Wielka Brytania: ks. Glas uznany za winnego, diecezja...

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w...

Wiadomości

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w...

Dziecko we wrocławskim Oknie Życia

Niedziela Wrocławska

Dziecko we wrocławskim Oknie Życia

Małopolskie: Podczas Mszy św. wszedł na ołtarz,...

Wiadomości

Małopolskie: Podczas Mszy św. wszedł na ołtarz,...

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży

Wiadomości

Oleśnica: Dziecko zabite w 9. miesiącu ciąży