Reklama

Z zakonnej kuchni

Na stołach naszych babek

Adobe Stock

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan i jako takie wymaga oprawy niezwykłej. Dziś nie stanowi to problemu, ale dla naszych prababek przygotowanie czegoś wyjątkowego na przednówku było nie lada wyzwaniem. Zdmuchnijmy zatem kurz ze starych książek kucharskich i sprawdźmy, co wówczas gotowano.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka z mąki gryczanej

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki gryczanej
1/2 l śmietany 18%
6 dag cukru
6 jaj
skórka z dwóch cytryn
szczypta soli
masło do formy
cukier puder

WYKONANIE:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę.
3. Do masy dodajemy skórkę cytrynową.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i śmietanę i dokładnie łączymy składniki.
6. Do ciasta dodajemy białka i ostrożnie mieszamy.
7. Formę smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki.
8. Babkę pieczemy w temp. 180oC ok.godziny.
9. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jaja „a la Villeroi”

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 cienka kiełbaska dobra do smażenia (polecam jagnięcą)
3 pieczarki
1 szalotka
łyżka masła
natka pietruszki
pieprz

Reklama

WYKONANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Szalotkę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
3. Na patelnię dajemy posiekaną kiełbaskę i wszystko razem smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
4. Ugotowane jajka kroimy na pół.
5. Wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce nakładamy nieco farszu z patelni.
6. Na spodzie małego półmiska układamy resztę zawartości patelni, a na niej nadziewane połówki jajek na twardo.
7. Na całość ścieramy żółtka (na tarce lub przez rzadkie sitko).
8. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Sos rzeżuchowy zielony

SKŁADNIKI:
spora garść rzeżuchy
?1 cytryna
3 ugotowane żółtka
2 łyżki oliwy
sól
cukier

WYKONANIE:
1. Opłukaną rzeżuchę drobno siekamy.
2. Ucieramy (można użyć blendera) razem na gładki sos rzeżuchę, żółtka, oliwę oraz sok z cytryny.
3. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
4. Podajemy z zimnymi mięsami lub jajkami.

Schab w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
8 kotletów ze schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
4 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek
słodka papryka
majeranek
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:
1. Kotlety rozbijamy (niezbyt cienko).
2. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
3. Na patelni smażymy na smalcu drobno pokrojoną cebulę.
4. Kapustę porządnie płuczemy, by nie była zbyt kwaśna.
5. Dodajemy kapustę do cebuli i smażymy.
6. Cebulę z kapustą doprawiamy kminkiem.
7. Kotlety lekko solimy i obsmażamy na smalcu (uwaga! przed smażeniem kotlety muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej).
8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, a na niej schab. Całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty.
9. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
10. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez 1,5 godz.

Podziel się:

Oceń:

2025-04-14 14:19

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Kurczak na 4 sposoby

Dania z kurczaka od lat królują w polskich kuchniach. Na pewno mamy swoje ulubione, ale zawsze też można poszukać inspiracji.

Więcej ...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

mk

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

Więcej ...

Strzegom. Z kościoła na boisko – ministranci i lektorzy w sportowej rywalizacji

2025-06-14 21:00
Ministranci z parafii św. Andrzeja Boboli w Świdnicy – zdobywcy I miejsca w kategorii „Ministrant” podczas XIV Diecezjalnego Turnieju Piłki Nożnej LSO w Strzegomiu.
Opiekunem drużyny był ks. Jan Bałchan.

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Ministranci z parafii św. Andrzeja Boboli w Świdnicy – zdobywcy I miejsca w kategorii „Ministrant” podczas XIV Diecezjalnego Turnieju Piłki Nożnej LSO w Strzegomiu. Opiekunem drużyny był ks. Jan Bałchan.

W sobotę 14 czerwca na boiskach OSiR w Strzegomiu odbył się XIV Diecezjalny Turniej Piłki Nożnej Służby Liturgicznej, który zgromadził blisko setkę ministrantów i lektorów z całej diecezji. To wydarzenie po rocznej przerwie na nowo połączyło sportową rywalizację z modlitwą i formacją duchową.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Bóg w jedności trzech Osób uczy, że wspólnie jesteśmy...

Wiara

Bóg w jedności trzech Osób uczy, że wspólnie jesteśmy...

„Ani razu się nie poskarżył”. Jak wyglądały...

Wiara

„Ani razu się nie poskarżył”. Jak wyglądały...

Czy jestem wierny przysiędze złożonej przed Bogiem i...

Wiara

Czy jestem wierny przysiędze złożonej przed Bogiem i...

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co...

W wolnej chwili

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co...

Spotkanie w Lednicy nagle przerwane! Służby ogłosiły...

Kościół

Spotkanie w Lednicy nagle przerwane! Służby ogłosiły...

Komunikat w sprawie niektórych wypowiedzi medialnych ks....

Kościół

Komunikat w sprawie niektórych wypowiedzi medialnych ks....

Niedziela Zesłania Ducha Świętego w katedrze Notre Dame:...

Kościół

Niedziela Zesłania Ducha Świętego w katedrze Notre Dame:...

Matka Boża Częstochowska zatrzymana na granicy Unii...

Kościół

Matka Boża Częstochowska zatrzymana na granicy Unii...

Autokar z uczestnikami wracającymi z Lednicy wpadł do...

Wiadomości

Autokar z uczestnikami wracającymi z Lednicy wpadł do...