Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki z rabarbarem

Pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Jest pełen witamin i świetnie nadaje się do ciast i deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wykorzystujemy tylko łodygi. Liście nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają toksyczne substancje.

Łodygi rabarbaru zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– witaminy C, A oraz E i K,

– kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, wapń,

– luteinę i zeoksantynę – substancje działające dobroczynnie na nasze oczy.

Rabarbarem jednak nie wszyscy mogą się delektować. Zawiera on sporo kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości. Może także sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Nie poleca się go zatem osobom chorującym na nerki, reumatyzm czy osteoporozę.

By pozbyć się szczawianów, rabarbar można przed pieczeniem blanszować we wrzątku przez 5 min.

Orzeźwiająca lemoniada

SKŁADNIKI :
* 50 dag rabarbaru
* garść malin (mogą być mrożone)
* 1,5 l wody
* cukier do smaku
* 1 limonka
* listki mięty
* kostki lodu

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę z cukrem.
2. Dodaj pokrojone w kawałki rabarbar oraz maliny. Gotuj ok. 30 min. Płyn schłódź i przecedź.
3. Podawaj z plasterkami limonki, opłukanymi listkami mięty i kostkami lodu.

Ciasto z kruszonką

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 20 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 4 jajka
* 25 dag mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 dag rabarbaru
kruszonka:
* 15 dag mąki
* 8 dag masła
* 10 dag cukru
* cukier puder

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz ze sobą i zagnieć.
2. Masło ubij z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno po jednym jajku. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto, na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki rabarbar. Posyp kruszonką.
4. Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piecz ok. 60 min, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.

Racuszki

SKŁADNIKI :
* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki mleka
* 2 jajka (białka i żółtka osobno)
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łodygi rabarbaru (nieduże)
* cukier puder
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Do mąki dodaj mleko, żółtka i sól, wymieszaj.
2. Rabarbar pokrój w cieniutkie paseczki. Wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
3. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gorące obficie posyp cukrem pudrem.

Kruche tartaletki

SKŁADNIKI:
* 50 dag rabarbaru
* 2/3 szklanki cukru
* 15 dag mąki
* 1 łyżka miodu
* 10 dag masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka śmietany
* 25 dag sera mascarpone
* 8 kostek startej białej czekolady

Wykonanie:
1. Rabarbar pokrój w 1-centymetrowe kawałki, zblanszuj, zasyp cukrem, przykryj folią aluminiową i piecz 40 min w temp. 180oC.
2. Z mąki, miodu, masła, żółtka i śmietany zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5 mm i wylep nim foremki. Piecz 10 min w temp. 180oC.
3. Do środka foremek nałóż ser mascarpone wymieszany z upieczonym rabarbarem i czekoladą. Zapiekaj 10 min w 180oC.

Podziel się:

Oceń:

2025-04-29 08:01

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Szaszłyki z kurczaka

Niedziela Ogólnopolska 34/2015, str. 58

Graziako

Mięso drobiowe z grilla smakuje wyśmienicie. Można je też łączyć z warzywami i sosami – wtedy jest to prawdziwa uczta.

Więcej ...

Świdnica. Zmiany duszpasterskie: posłani do nowych zadań

2025-06-20 14:03
Kapłani podczas spotkania z biskupem

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Kapłani podczas spotkania z biskupem

W piątek 20 czerwca biskup świdnicki Marek Mendyk spotkał się z kapłanami w Centrum Edukacji Katolickiej w Świdnicy, by wręczyć dekrety duszpasterzom podejmującym nowe obowiązki. Większość zmian personalnych wejdzie w życie z dniem 1 lipca.

Więcej ...

Znamy datę beatyfikacji arcybiskupa-męczennika Eduarda Profittlicha

2025-06-22 13:09

wikipedia.org

Wyznaczono nową datę beatyfikacji estońskiego arcybiskupa Eduarda Profittlicha (1890-1942), który zginął śmiercią męczeńską w niewoli sowieckiej w 1942 roku. Uroczystości 6 września w Tallinie będzie przewodniczył legat papieski kardynał Christoph Schönborn, emerytowany arcybiskup Wiednia. Pierwotnie beatyfikacja była planowana na 17 maja, jednak nie doszło do niej w związku ze śmiercią papieża Franciszka. Teraz nową datę wydarzenia w stolicy Estonii oficjalnie zatwierdził papież Leon XIV.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

Wiara

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

Znamy datę beatyfikacji arcybiskupa-męczennika Eduarda...

Kościół

Znamy datę beatyfikacji arcybiskupa-męczennika Eduarda...

Zmiany personalne 2025

Kościół

Zmiany personalne 2025

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

Kościół

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego...

NA ŻYWO: Koncert Jednego Serca Jednego Ducha 2025

Kościół

NA ŻYWO: Koncert Jednego Serca Jednego Ducha 2025

Nie ma średniej bez religii – trwa walka o respektowanie...

Wiadomości

Nie ma średniej bez religii – trwa walka o respektowanie...

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Kościół

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką