Reklama

Wiadomości

Włochy: Światowy Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej kuchni

Pixabay.com

Wtorek ogłoszono Światowym Dniem Carbonary, jednego z najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. Przy tej okazji obrońcy tradycji kulinarnych przypominają, jakich błędów nie należy popełniać przygotowując tę potrawę, specjał stołecznego regionu Lacjum.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W obchody dnia włączyli się włoscy producenci żywności oraz Międzynarodowa Organizacja Producentów Makaronu. W świętowaniu uczestniczą restauratorzy, szefowie kuchni, blogerzy kulinarni, eksperci, media.

W ciągu pięciu lat, odkąd obchodzony jest Dzień Carbonary, wiadomość o tym - jak obliczono, dotarła, także dzięki internetowi, do miliarda -ludzi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zgodnie z oryginalnym przepisem carbonara to danie, do którego trzeba tylko pięciu składników: makaronu, jajek, zamarynowanego w soli mięsa z wieprzowego policzka, twardego koziego sera pecorino i pieprzu. Żadnej śmietany, cebuli ani zwykłego boczku - podkreślają koneserzy.

„Fantazja i potrzeba mogą stworzyć przepisy inspirowane przez to danie. Ale nie nazywajcie tego carbonarą. Carbonara jest jedyna, tak jak Wenecja”- powiedział Riccardo Felicetti ze stowarzyszenia producentów makaronu.

„W tym roku - dodał - chcemy pokazać, że także wykorzystując tylko klasyczne składniki można otrzymać potrawę doskonałą”.

Kilka tygodni wcześniej furię obrońców tradycyjnej kuchni we Włoszech wywołał przepis na carbonarę z dodatkiem koncentratu pomidorowego, opublikowany przez dziennik „New York Times”.

Ale, jak się zauważa, mimo protestów „konserwatystów”, powstają rozmaite warianty dania z kremowym sosem jajecznym, na przykład z dodatkiem startej czarnej trufli, szafranu, czy skórki cytryny.

„Jej wysokość carbonara”- tak nazywa się czasem to danie w Rzymie, gdzie uważane jest wręcz za kultowe. Na wtorek niektórzy kucharze z różnych dzielnic Wiecznego Miasta umówili się na zawody w jej przygotowaniu.

Jak wiele innych wydarzeń w czasie pandemii, także Dzień Carbonary przenosi się do internetu, gdzie można śledzić największe na świecie domowe gotowanie tego dania. Jest to pomysł Włoskiego Związku Producentów Żywności. W mediach społecznościowych zamieszczono już w związku z wtorkowymi obchodami 1,4 miliona zdjęć tej potrawy.

Reklama

Stanowi ona też inspirację dla innych pomysłów kulinarnych. W Mediolanie powstały lody o smaku carbonary. Są też takie hamburgery, pizze i krokiety.

Według historyków gastronomii potrawa ta pojawiła się na stałe w magazynach kulinarnych w latach 50. ubiegłego wieku.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

sw/ jm/

Podziel się:

Oceń:

2021-04-06 07:13

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik z truskawek i mięty

Adobe Stock

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy.

Więcej ...

Franciszek wyjaśnia: zezwoliłem na błogosławieństwo osób, a nie związków homoseksualnych

2024-05-20 15:05

PAP/EPA/CLAUDIO PERI

Nie zezwalałem na błogosławienie związków homoseksualnych - wyjaśnił papież Franciszek w nadanej wczoraj pełnej wersji kwietniowego wywiadu dla telewizji amerykańskiej CBS. Dodał, że błogosławienie takich związków jest „sprzeczne z prawem naturalnym i prawem Kościoła”. Zezwolił natomiast na błogosławienie poszczególnych osób homoseksualnych, bo „błogosławieństwo jest dla wszystkich”, choć - jak przyznał -„niektórzy są tym zgorszeni”.

Więcej ...

Siostry duchaczki: Gwidon z Montpellier – nowy błogosławiony w duchu Franciszka

2024-05-21 17:37
Bł. Gwidon z Montpellier

Przemysław Radzyński

Bł. Gwidon z Montpellier

Na ogłoszenie Gwidona błogosławionym trzeba było czekać 800 lat, ale to wydarzenie opatrznościowe, bo to człowiek na nasze czasy - mówią siostry kanoniczki Ducha Świętego de Saxia z Krakowa, duchowe córki nowego błogosławionego - Gwidona z Montpellier, założyciela Zakonu Ducha Świętego.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zgorszenie w Warszawie. Tęczowe

Kościół

Zgorszenie w Warszawie. Tęczowe "nabożeństwo" z...

Największą wartością człowieka jest służba innym

Wiara

Największą wartością człowieka jest służba innym

Święty Jan Nepomucen

Święci i błogosławieni

Święty Jan Nepomucen

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 21.): Egoista

Nowenna do Ducha Świętego

Wiara

Nowenna do Ducha Świętego

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Moc Ducha w Kościele

Wiara

Moc Ducha w Kościele

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Kościół

Kard. Ryś: neutralność religijna polega na wspieraniu...

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj